reede, 29. november 2013

Helkuri vajalikkus

Miks on helkur vajalik?

Igal aastal hukkub Eestis autorataste all ligi poolsada jalakäijat põhjusel, et pimedal teel kõndiv ilma helkurita jalakäija ei olnud autojuhile nähtav.
Autojuhil eristuvad pimedal  vaid helkurid, inimeste kontuurid seevastu on vaevu aimatavad. Autojuhile jääb märkamatuks jalakäija, kellel helkurit ei ole. Korralik helkur on auto lähitulede valguses nähtav juba 130 - 150 meetri kauguselt ning autojuhile jääb siis piisavalt aega, et sõitu aeglustada ja mööduda jalakäijast ohutult. Et autojuht pimedas liikuvat inimest juba varakult märkaks, on helkur ühtviisi vajalik nii täiskasvanule kui lapsele, nii jalakäijale kui jalgratturile.
 
Kuhu helkur kinnitada?

Helkur tuleb kinnitada riietele nii, et see oleks nähtav võimalikult mitmest suunast:
veniva helkurpaela võib lihtsalt varruka või püksisääre peale tõmmata,
rippuv helkur pannakse haaknõelaga riiete külge nii, et see jääb põlve kõrgusele, keha sõiduteepoolsele küljele.
Kõige turvalisem on kasutada kahte helkurit korraga, ühte paremal ja teist vasakul küljel. Pimedas liikudes suurendab jalakäija märgatavust ka hele riietus. 
Täna kontrollis klassijuhataja koolis helkureid. Suure kiituse on ära teeninud Sille, Mayro, Kristjan-Peeter, Kirke, Birgit, Oliver Arthur, Mihkel. Lisaks jopel olevale helkurile kinnitavad paremale poole põlvekõrgusele lisahelkuri Egor, Emily, Hanna Veronika, Kevin, Anna. Ülejäänud 3 lisavad ka oma riietele helkuri.
Kasuta helkurit, 
sest see võib päästa Sinu elu! 
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar