neljapäev, 14. märts 2013

Füüsikapäev

Kolmapäeval 3. tunni ajal tutvustas füüsikaõpetaja Laur meile füüsikat. Koos 9. klassi poistega tegi õpetaja Laur mitmeid põnevaid katseid ning näitas, kuidas külmutatud süsihappegaasikuubikud vette visates auravad, kuidas külmutatud lämmastiku abil limonaadi ja jäätist teha, mida igaüks ka ürituse lõpus ise maitsta võis.
Meie klassi poistele meeldis enamasti kõva pauguga lõppenud katse, kus süsihappegaasi külmutatud kuubikud hakkasid leige veega täidetud ja õhukindlalt suletud plastikpudelis sulama ning lõpuks kõva pauguga plastikpudeli katki surusid. Tugevama kõla saamiseks pandi pudel metalltünni.
Osadele poistest ja tüdrukutest meeldis katse, kus kaunis roosiõis pandi lühikeseks ajaks külmutatud lämmastikuga täidetud kannu ja välja võeti jääroos, mille kroonlehed purunesid nagu klaas, kui õpetaja selle vastu lauda lõi.
Tüdrukutele meeldisid veel küünalde kustutamine lämmastikuga ja täis limonaadipudelisse pandud kaks Mentose kommi, mille tulemusel tekkis efektne puskkaev. Sellise tulemuse võib ka kõhus saavutada ...
See tore füüsikatund sai nii kiiresti läbi, sest kogu aeg toimus midagi põnevat ning tekkis tahtmine ka kodus järele proovida, et kuidas ikka keedetud muna läbi kitsa pudelisuu sinna sisse lupsab ...

Kokkuvõtte tegi asendusõpetaja Kristi

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar